tiistai 28. syyskuuta 2021

auringonkultaa syyslomalla

 



Pohjoiseen lähteminen tapahtui muitta mutkitta. Perjantai-iltana pakattiin autoon kaikki, mitä voidaan, ettei lauantaina lähtö aamuna aikaa tuhraantuisi siihen liiaksi.

Itse tykkään lähteä mahdollisimman nopeasti ja taittaa matkaa kiireettömästi, sitten kun tien päälle päästään.

Bongasin vielä edellisenä päivänä kauan etsinnässä olevan valkoiseksi maalatun puusohvan facen kirppikseltä. Perjantai-iltana lähdimme sohvaa vielä Jokioisista noutamaan. Onneksi lähdimme, sillä sohva on aivan toiveen mukainen. Saimme sen sitten peräkärryyn matkaan mukaan.
Sohvan paikka tulee olemaan saunan tuvassa.

Tällä kertaa tarkoituksena on ajaa mahdollisimman suoraa reittiä Tervakoskelta Muonioon muutaman pysähdyksen taktiikalla, jotta olisimme perillä hyvissä ajoin.

Poikkesimme Vihiluodon kalassa ostamassa ihan parasta lämmin- ja kylmäsavulohta sekä Helasen lohiherkkua.
Vihiluodon kala on ollut pitkään kiinni koronan vuoksi, mutta nyt jälleen onneksi auki.

Tornion Prismasta ostamme usein kaiken muun tarvittavan.


Ylitornio

Matkan varrella tosiaan on useita aivan upeita kohteita, missä käydä. Nyt keskityimme lähinnä ajamiseen, mutta yksi paikka, jonka ohitse aina kuljemme on Ylitornio ja sen lähialue, joka sijaitsee todella kauniissa maisemissa. Vaikka oli jo hämärää täytyi pysähtyä fiilistelemään joen ympäristöä.











Ylitornion jälkeen Aavasaksan kohdalla kulkee jylhä ja kaunis silta yli Tornionjoen Suomen ja Ruotsin välillä.

Syksyn sävyjä

Maisemat näyttivät houkuttelevilta valokuvaajan silmin. Koko matka pohjoiseen antoi ymmärtää, että vielä parempaa on tulossa.

Seuraavan aamun lenkkeily Muonionjoen rantamaisemassa on, kuin olisi tullut kultamaahan. Keltaisen eri sävyt antoivat täysin uuden ilmeen koko alueelle. Maa hohti kultaa.



Murun kanssa piti hieman neuvotella matkan taittumisesta. Edessä on leveähkö puro, jonka yli se ei uskalla hypätä. Vaikka Muru onkin hyvin rohkea, joskus sekin tarvitsee apua. 





On ihanan rauhallista. Kalastus joesta on päättynyt elokuun loppuun mennessä.
Mökkiläisiä on muutama liikkeellä. Syksy tuo tullessaan muualta myös metsästäjiä. Lähinääpurimökin mies on saanut metsästysluvan näille alueille. Ja on täällä tietysti ruskan perässä kulkevia niin, kuin mekin.

Joelta kipusimme ylös tielle erään myynnissä olevan mökkipihan kautta. Uteliaina katsoimme netistä, minkälainen mökki on sisältä. Mutta ei, ei lainkaan sellainen, joka minua olisi kiinnostanut. Toivottavasti joku toinen tykkää.
Lähimaastosta löytyy oikein paljon maittavan makoisia puolukoita. Muutamia jo ylikypsiksi menneitä mustikoitakin. Pitääpä suunnitella, mikä päivä keskitettäisiin puolukan korjuulle.

Lähimaaston tutkimisretkeltä mökin pihaan päästyä, meitä odotti vielä peräkärryn purkaminen. Pressujen alta löytyy tämän kaunis levitettävä puusohva, jonka paikka tosiaan on saunan tupa.
Vaikea sanoa, tarvitaanko sohvaa koskaan vierasvarana, mutta malli on sopiva myös tavaroiden säilytykseen.
Olen niin onnellinen löydöstäni.

Ihana loman alku väreineen.


Heti huomenna ajateltiin lähteä patikoimaan Vuontisjärveltä Pallakselle. Hieman jännittää, sillä olen kuullut, että Pallaksen huiput ovat saaneet lumipeitteen ylleen. Huominen näyttää, kuinka paljon lunta on vielä jäljellä. 
Ainakin luvattiin sateetonta päivää. Ehkäpä aurinkokin näyttäytyy.

Jyke tilasi meille jo taksikyydin valmiiksi. Nimittäin meidän tulee jättää auto parkkiin Pallakselle ja kulkea taksikyydillä Pallakselta Vuontisjärvelle, josta retki sitten alkaa. 
Voihan olla, että bussikuljetuskin on järjestetty näiden kohteiden välille, mutta meillä ei ole aikaa selvittää sitä.
Ihmiset patikoivat tuntureilla paljon pitkiäkin matkoja, niin täytyyhän sitä jonkinlaisia  bussikyyti järjestelyjäkin olla laajalla luonnonpuiston alueella.

Oikein kihisen yllättäen uutta energiaa.

Johtuukohan se noista auringonkultahohtoisista sävyistä? 

suurin odotuksin

caro, jyke ja muru





























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...