keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

torsön saari.... snäcknäs

Ihanaa, saatiin kutsu mökkeilemään upeaan osaan Suomen mannerta. Nimittäin Tammisaareen tai tarkemmin kartoitettuna saarelle nimeltään Torsö. Siellä sijaitsee Snäcknäsin lomakylä.

Veljen perhe onkin viettänyt täällä jo parisenkymmenen vuoden ajan aina yhden viikon loma-ajastaan. 

Kun tyttäreni oli pieni alle kouluikäinen, kävimme täällä viimeksi viettämässä virvoittavaa viikonloppua veljen perheen parissa.
Nyt kutsu kävi uudelleen. Mökki on sama upealla kallioisella paikalla ja täydellisillä merinäköaloilla.
Tämän kertaisella visiitillä vietetäänkin aikuisten yhteistä laatuaikaa.

Tammisaari



Ajelimme Tervakoskelta kohti Tammisaarta kuumana helteisenä lauantaina. Poikkesimme pikapikaa ensin katsastamassa Tammisaaren ranta-alueen meininkiä.
Veneilijöitä on todella paljon ja rannan tuntumassa sijaitseva puistoalue on täynnä ihmisiä vilteillään eväskoreineen viettämässä rentoa viikonloppua.
Me virvoitimme itseämme jättikokoisilla jäätelötötteröillä. Satuimme hyvään aikaan, sillä jäätelökioskilla alkoi juuri happy auer ja ison sai pienen hinnalla.



Meidän on aika jatkaa matkaa, sillä meitä odotetaan jo kovasti. Saunavuorostakin ilmoitettiin. Voisihan tuo sauna toki virkistää, mutta jotenkin en osaa itse kuumia löylyjä yhdistää tähän helteeseen. En olekaan oikein saunaihminen enään vanhemmiten ollut. Mutta.... jos olisi se oma mökki ja sauna ja tietenkin veden äärellä jossakin päin Etelä-Suomea. Vaikkapa täällä saaristossa. 
Olisko asia toisin? Varmasti!
No, ehkä en olisi valmis luopumaan Muonion mökistä. Vielä!

Palasimme hieman matkaa Tammisaaresta Raaseporintietä takaisinpäin ja käännyimme Bäggöntielle, joka vei Skåldön lossille.
Odotusaika Skåldön lossille ei onneksi ollut pitkä. Lossimatka on noin 450 metriä pitkä ja se taittuu muutamassa minuutissa. Skåldön lossi vie meidät Skåldön saarelle, josta matka jatkuu autolla vielä Torsön saarelle muutama kymmenkilometriä ennen, kuin ollaan perillä Snäcknäsin lomakylässä.

Snäcknäs


Auto pihaan parkkiin ja merimaisemia ihailemaan.
Kallioisen pihan pieni, mutta näppärä punainen mökki.
(kuvaaja: Kati)

Kun matkakassit on kannettu sisälle ja tuliaiset on saatu annettua, koittaapi jo tämän mökin saunavuoro.
Saunalle pääsee polkua pitkin mökin kulmalta, jonne on matkaa vain muutama metri. Manu ja Muru vartioivat saunojia ja uimareita.

Jyrki yritti päästä Kiinaan asti, mutta taisi pohja tulla ensin vastaan.
Saunan laiturilta on lyhyt uintimatka edessä olevalle pienelle saarelle, jossa lokit paistattelivat iltapäivää.
Kati tarjoili tervetulokuoharia mansikoiden kera. Aah...ihanaa kesän aikaa.
Ja pientä välipalaa, nammm...
Pieni katsaus lähimaastoon. Lomakylällä on viriili yhteisö. Enimmäkseen jo eläkkeelläkin olevat vapaaehtoiset hoitavat lomakylän asioita niin, että jokaisella on hyvä omalla ajallaan lomailla. Täällä käy edelleen lapsiperheitä ja heille järjestetään mm. leikkimieliset urheilukilpailut ja muuta viriketoimintaa. Kaikilla ei ole käytössään omaa mökkirantaa, mutta iso yleinen laituri ja hyväpohjainen turvallinen ranta antaa jokaiselle lomalaiselle mahdollisuuden uimiseen.
Rannasta poispäin mentäessä avautuu karavaanialue, josta voi pienellä vuosimaksulla vuokrata oman alueen asuntovaunua varten.

Itse täytyy todeta, ettei fiilis ollut enään sama, minkä saa mökissä olemisesta merimaiseman kera. Nimittäin asuntovaunualueelta ei enään ole näkymiä merelle. 

Alue kokonaisuudessaan on hyvin hoidettu ja viihtyisä. Isot bointsit kaikille vapaaehtoisille hoitajille.
(huom. lomakylä on Uudenmaan Faktorien virkistyssäätiön omistuksessa)

Kierroksen jälkeen saimme nauttia erinomaisesta ruoasta. Kati ja Marko olivat käyneet Skåldön kalamarkkinoilla ostamassa mehevän lämminsavulohen.
Lohi maistuikin salaatin ja uusien perunoiden kera herkulliselta.
Saanko esitellä; isäntäpari Kati ja Marko...
...ja täydellinen gurmee illallinen.
...täydellisessä saaristomeren illassa
Taas on yksi onnistuneista ja virvoittavimmista päivistä ohi. Maisemia ei voi koskaan kehua liikaa ja oma tunnefiilis on aina tärkeä. Ihmisen hyvinvointi on suuri osa itse elämää ja meidän yhteiskunnassamme hyvinvointi voi välillä olla todella hakusessa.
Pienistä puroista voi todellakin kasvaa iso joki myös tunnepuolella. Tämän päivän pieni puro kasvoi hyvän olon tunteissa iltaa kohden ja nautinto oli suuri.
(kuvaaja: Kati)

Onneksemme meidät oli kutsuttu yökyläilemään ja saimme nauttia vielä aamuauringon säteistä kallioisella aamupala paikalla.
(kuvaaja: Kati)

Superkiitokset isäntäparille nautinnollisista maisemista, mauista ja seurasta 😄

Suomen saaristomaisemat ovat aivan omaa luokkaansa. Ihana ja lämmin päivä on edessäpäin ja ajattelimme viettää tämän sunnuntain Tammisaaressa. Mielemme ei mitenkään tehnyt lähteä vielä takaisin kotiin, vaan halusimme fiilistellä Tammisaaren vanhaa kaupunkia ja merta.



Nähdään ensikerralla Tammisaaressa. Toivottavasti viihdyt sinäkin.
caro ja jyke


kuvat ja teksti caro 
kuvat kati


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...