maanantai 7. kesäkuuta 2021

tikan pesäpuuhat

 

Tervehdys! Minä olen käpytikka ja asustan perheeni kanssa Tervakoskelaisen pariskunnan pihamaalla olevassa kelottuneessa omenapuussa.
Nakuttelin kolosen huhtikuun loppupuoliskolla samoihin aikoihin kun tulppaanit olivat nousemassa kotipuuni juurella.

Olen sen verran ujo, että tovi meni isäntäpariskunnan kanssa ennen, kuin paremmin tutuiksi tultiin.
He kun olivat päättäneet rakentaa kasvihuoneen lähelle uutta kotikoloani samoihin aikoihin, kun omat pesintäpuuhani ovat alkamassa.
Mutta, yhtä kaikki. Molemmat pääsimme aloittamaan omat puuhamme hyvissä ajoin, eikä tässä sen puolesta ongelmia taida olla tulossa.
Joten.... 
Tervetuloa seuraamaan puuhiani ja lasteni kasvatusta.

Täällä me siis asustamme. Olemme vallanneet koko puun itsellemme, sillä emme pidä meluavista naapureista.
Omat poikasemme saavat toki ääntä pitää. 
Itsekin varoittelen jos joku tuppaa liian lähelle. Nokallani naputtelen puuta ja pidän kyllä meteliä itsestäni muutenkin tarpeen tullen. 

Ei sillä, että meillä olisi muita lintueläjiä vastaan, kunhan eivät tuppaa meidän reviirille.
Olen aika ärhäkkä ajamaan pois kaikki kololle pyrkijät.

Tuollaisella isolla kaivurilla he alkoivat jyristää pesäpuumme juurella ja kaivoivat aikamoisen alueen nurmikkoa siitä pois. Täytyy myöntää, että hieman jännitti, onko meidän uusi kotimme myös kaatouhan alla.
Huh, ei onneksi. Ovat näköjään järkeviä ihmisolentoja.

Toinen puoliskoni on minua arempi ja suojelen tässä samalla hieman häntäkin. Yhteistuuminhan nuo poikaset alulle laitettiin, niin yhteistuumin tässä toisiamme jeesataan.
Meitä on siis kaksi huoltajaa, jotka vuorotellen käymme etsimässä maukasta ja ravitsevaa ruokaa kasvavalle pentueellemme.
Isäntäväki kasvihuoneen perustaa tehdessään tuntuu kiinnostuneen aina vaan enemmän meidän puuhistamme. Ja eihän siinä mitään. Olemmehan komea pariskunta näillä seuduilla. Ja taidetaan olla ainoa tikkapariskunta, koska muihin meikäläisiin en ole täällä törmännyt.
Alku isäntäpariskunnan kanssa oli hieman tahmeaa. Kun ei tunne toisia, näkee toiset ensin hieman vihollisena ennen kuin paremmin tutustuu.
No niinhän siinä meidänkin kanssamme kävi. Piti ensin kovaan ääneen huudella, kierrellä ja kaarrella. Sitten vasta ihmiset tajusivat siirtyä hieman kauemmaksi omista puuhistaan.

Otin kunnolla vauhtia ja siirryin kotipuuhumme, kun isäntäpariskunta meni kauemmaksi tarkkaileen meikäläisen askareita.

Emännällä näyttää olevan joku iso musta mötikkä käsissään, joka pitää outoa ääntä aina väliajoin. 


Näin tuo homma alkoi heidän kanssaan sujumaan silloin, kun olivat paikalla. Ilmoitimme aina tulostamme ja he ymmärsivät siirtyä taaemmaksi.

Joskus kyllä otti päähän, kun heitä piti niin moneen kertaan käskeä siirtymään. Poikaset odottivat malttamattomana ruokaa. Kyllähän sinäkin sen ymmärrät, että lasten on vaikea odottaa. Aina ne pitää kovaa mekkalaa; ruokaa, ruokaa tuokaa.

Sitähän tämä elo nyt on. Kun on kerran poikaset hankittu täytynee ne hoitaakin kunnialla, etteivät nälkiinny.

Joo, ei voi kuvitellakaan mitään muuta tekevänsä. Omaa aikaa ei ole. Kaikki huvilennot on vaihtuneet ruoan haku lennoiksi. Hyvä kun itse muistaa välillä syödä.
Täältä lintuperspektiivistä katsellen kaikki näyttää pieneltä.

Toukokuu on kiireistä aikaa. Ihmiset viljelevät maata ja näyttää tuo isäntäpariskunnan kasvihuonekehikkokin löytäneen paikkansa.
Ja mikä parasta. Meidän kotipuumme tulppaanit ovat jo nupuillaan ja muukin luonto herää jälleen eloon.

Emme juuri muuta toivo kuin, että sopu säilyisi kaikkien kanssa. Poikaset saisivat kasvaa ja vahvistua rauhassa.

Ihanaa kesän odotusta sinullekin. Mitä ikinä sun elämässäsi tapahtuukin, toivon sinulle kaikkea hyvää. Kenties sinullakin poikasia tulossa tänä kesänä.

Me nähdään vielä. Elämä tikankolossa jatkuu uusin seikkailuin tai ainakin jatkuu, toivon mukaan.

Iloisiin tapaamisiin

kertoja ja kuvaaja caro






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...