keskiviikko 5. toukokuuta 2021

kyläraitin tunnelmaa


Cafe Swiss

Tuommepa hieman tutummaksi ihanaa Muonion kirkonkylää.
Toki kylästä löytyy paljon enemmänkin, kuin mitä tässä postauksessa kerromme.

Sillä Muoniosta löytynee aivan kaikki palvelut terveydenhuollosta, oppilaitoksista, ruokapalvelusta, kauneuden- ja hyvinvointipalveluista lähtien.

Kerran sain käteeni lehden, jossa haastateltiin etelästä pohjoiseen muuttanutta naishenkilöä. Haastattelussa nainen totesi, että:
No miksikäs ei, kun häneltä kysyttiin miksi juuri Muonio. 
Muonioon on rantautunut muitakin ihmisiä.

Hieman kauempaa Sveitsistä kylään on muuttanut Swiss Cafen omistaja Agnes sekä cafen maukkaita herkkuja loihtiva kondiittori-valokuvaaja Thomas. 


Cafe Swiss sijaitsee aivan Muonion keskustassa ja sen kyllä huomaa sinne mennessä. Sen verran näyttävä on rakennuksen ulkopuoli punaisine ilmoitustauluineen. 
Punainen väri siivittää tulijan sisälle. Sweitsin ja joulunpunainen väri näkyy myös cafen sisustuksessa sekä lahjapakkauksissa.

Cafen omistaja Agnes ottaa jokaisen asiakkaan hymyssä suin vastaan ja puhuu nykyään loistavaa Suomen kieltä. Vitriinissä tarjolla on monenmoista herkkua suolaisesta makeaan. Kahvitarjontakin on runsas.


Kahvilassa myydään monenlaisia herkkuja myös mukaan vietäviksi. Lahjaksi tai tuliaisiksi.


Tunnelma kahvilassa on rento ja hyvin jouluisa. Agnes kahvilan emäntänä juttelee mielellään asiakkaiden kanssa ja puuhastelee omia juttujaan. Thomas taas on enemmänkin taustalla tehden konditoriaherkkuja.

Cafe-konditorian yläkerrassa sijaitsee vielä Thomasin valokuvakalleria, josta saa ostaa hänen ottamiaan lappiaiheisia valokuvia tauluina. Sekä kirpputori Loppis.

Sieltä omaksi yllätykseksemme löysimme mökille mukaan uuden porontaljan, joka vaikutti oikein tasokkaalta ja hyvin tehdyltä. Ajatuksena meillä on laittaa talja lattialle. Käytössä sen sitten näkee, kuinka hyvin karva pysyy taljassa.



Kannattaa poiketa herkuttelemassa hieman erilaisessa kahvilassa. Annamme vankat suositukset.


Kävelyreitin varrelta pongattuja

Kunta välittää nuoristaan. Muonion kirkonkylällä on nuorisotalo Tippala. Siellä järjestetään erilaista toimintaa kaiken ikäisille nuorille. Siellä toimii myös mm. kunnan etsivä nuorisotyöntekijä. 
Kirkonkylältä löytyy kuntalaisten oma kohtaamispaikka: Kyläpirtti. Yhteisöllisyyden, yhdessä tekemisen ja verkostoitumisen tarve on kyläläisten yhteinen toive, johon panostetaan.
Välimatkaa on. Joskus on hyvä ottaa etäisyyttä, jotta näkisi lähelle.
Muonion kunnankirjasto
Muonion kauppa ja ostostarjonta.

S-Market sekä Abc tankkauspisteen takana oleva K-Market edustavat kylän ruokakauppoja. Täältä useimmiten käymme ruokatarpeemme ostamassa.
Keskusta-alueelta löytynee myös alko, apteekki, autokorjaamo, kela, kodinkoneliike, kukkakauppa, matkamuistomyymälä Muonio shop, osuuspankki, parturi-kampaamo, rakennustarvikekauppa sekä True North Shop. 
Kolström myy moottorikelkkoja. Niitä käytetäänkin täällä todella paljon. Itsekin sellaisesta vielä haaveilen. 
Kielan matkailukeskus, jossa toimii myös Thai-ravintola, Silk coffee sekä Galleria Jieris.
Kirkonkylää Muonionjoelta katsottuna.

Muonio on kyllä maan mainio paikka elää ja olla. Täällä on aina niin ihana käydä lomailemassa. 
Muonion ja sen ympäristön monet nähtävyydet ovat jo tutuiksi tulleet, mutta aina vaan tänne haluaa uudelleen ja uudelleen.

Tämän lomailun aikana katsastimme jopa Muonion asuntotarjontaa. Eihän sitä koskaan tiedä, miten elämä yllättää. Itse en halua pois sulkea mahdollisuutta asua lapissa. Olenhan siitä monesti haaveillut elämäni aikana, mutta rohkeus muuttaa on puuttunut.

(Muista Muonion ja ympäristön nähtävyyksistä ja aktiviteeteista voikin lukea tämän blogin postauksissa erikseen.)

Suosittelemme lämpimästi.💗
caro ja jyke




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...