Ah, mikä ihanan pirteä pakkaspäivä. Kuinka sitä onkaan mielissään näinkin arkisesta asiasta, kuin luminen talvi. Sitä onkin jo odotettu. Viime talvi saatiin viettää täällä eteläisessä Suomessa hyvinkin vetisissä ja harmaissa keleissä.
On tunne siitä, että monen perheen ja erityisesti lasten toiveet on taivaassa kuultu ja kunnon lumipeite saatu maahan valaisemaan luontoa.
Itsekin nautin siitä valosta, jonka lumi saa aikaan täällä metsän ja viljelysalueiden keskellä, jossa ei katuvalot loista.
Jyke otti sukset alleen ja lähti hiihtämään pellon piennarta pitkin tehden kierroksen peltoaukeella. Täälläpäin Tervakoskea ei kunta ole tehnyt latuja, vaan itse sitkeesti hiihtäen on suhteellisen kulkukelpoinen latu muodostunut. Sitä on voinut käyttää myös lähinaapurit.


Pakkaspäivän lenkkeilyn jälkeen on ihana tulla lämpimään kotiin ja keittää vahvaa kuumaa kahvia. Mieleni tekisi myös jotakin oikein makeaa, mutta kaapista ei sitä löydy. Siitä intoutuneena ajattelin leipoa jotakin herkullista ja kotoa löysin ainesosia valkosuklaa kekseihin.
Me Murun kanssa lähdimme katsastamaan maastoa toiselta puolelta.Muru reteesti huomioliiviin pukeutuneena näkyy paremmin lumisesta maastosta, eikä tarvitse pelätä astuvansa päälle. Tämä vanha leidi on aina valmiina melkein minne vaan. Ei kyllä uskoisi yhdeksän vuotiaaksi. Aivan pennuksi heittäytyy, kun lumiseen maastoon pääsee kirmailemaan.Me lähdettiin lähimetsään katsomaan näkyykö peuroja. Peuran jälkiä näkyy aivan mahdottomasti ja ne ovat näillä seuduilla päivittäin kulkemassa. Muru tekee omia havaintojaan lumisessa maastossa. Sillä on mahdottoman hyvä vainu.

Laitan ohjeen tähän mukaan, jos vaikka sinäkin innostuisit kokeilemaan. Itselläni on mielessä tehdä jotakin tuhtia, paksua ja suurikokoista. Katsotaan miten onnistun siinä.
Valkosuklaa herkkukeksien ohje:
170 g voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl pähkinöitä
1 levy valkosuklaata (noin 145g)itse käytin Pandan valkosuklaata
Vatkaa voi ja sokerit hyvin yhteen. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin.
Sekoita kaikki jauhot yhteen ja lisää taikinaan. Sekoita kauhalla tai lastalla hyvin. Lisää murskatut pähkinät ja valkosuklaa viimeisenä taikinan joukkoon.
Taikina saa olla hyvin paksun ja raskaan tuntuista.

Itselläni ei ollut valmiiksi murskattua pähkinää, joten murskasin itse veitsellä pieneksi. Pähkinä voi olla mitä vaan kaapista löytyy.

Pellille mahtuu noin viisitoista (15) isoa taikinanokaretta.
Paista uunissa 190 asteessa ja noin 8-10 minuuttia. Itse pidin tuon kahdeksan minuutin ajan uunissa.

Kekseistä tuli tuhdin oloisia ja muhkeita. Keskeltä hieman marenkimaisia ja reunoilta rapeita. Uskon, että kun malttaa vatkata kunnolla ja jättää taikinan tuhdiksi ns. vaikeaksi sekoittaa, eikä lisää nestettä, saa aikaan paksuja keksejä, jotka eivät leviä liiaksi.
Taikinasta tulee monta isoa keksiä, eikä ihan heti tarvitse tehdä uutta satsia. No, riippuu tietysti syöjien määrästä. Itse sain 37 muhkeaa herkullista keksiä.
Iloa pakkaspäivien retkiin ja valkosuklaa herkkukeksien valmistukseen.
Nämä ovat myös herkullinen ja maistuva retkieväs niin isojen, kuin pientenkin suussa.
Iloa arkeesi t. caro
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos sinulle!