torstai 25. maaliskuuta 2021

luovia silmukoita ja matkakuumetta





Kaikkea ei ihminen voi saada yhdellä kertaa.

Niinkuin puun oksa, joka antaa ensin silmun ja silmusta alkaa kuoritumaan lehti, joka kasvaa täyteen mittaansa ajan kanssa. Ei heti, vaan sitten, kun sen aika on ja omassa tahdissaan.

Ajatukseni sinkoilevat päässä. Ideoita pukkaa, mutta kuinka niitä kaikkia ehtisi toteuttaa.
Ehkäpä ajan kanssa.


Mistäkö aloitan?
Mieleeni nousi idea myssyistä. Niitä on näkynyt nyt kaikkialla. Ihmisillä päässä. Ohjeita pinterestissä. Onko jokin uusi myssy buumi tullut. 
Nuoret, joita olen tottunut näkemään talvellakin takki auki ja korvat punaisena kylmyydestä, ovat löytäneet muodikkaan muhkumyssyn päähänsä. Minun nuoruudessani myssy oli myös pakollinen päähän laitettava asuste, joka jonkin sopivan nurkan takana otettiin pois päästä.

Jossakin vaiheessa rullamyssyt tulivat muotiin. Ne olivat viimeistä huutoa seitsemänkymmentä luvun loppupuolella. Silloin minullakin myssy pysyi päässä. Olihan se niin muodikasta.
Rullamyssy

Joka tapauksessa, tästä se idea lähti ja aloin tekemään myssyjä itse. Lähinnä ensin omaan tarpeeseeni. Olin etsinyt kaupoista itselleni sopivaa myssyä, myös muhkumyssyä, mutta minulla on se ongelma, että paksut hiukseni nostavat myssyn aina ylöspäin. Onko siis niin, ettei myssyt ole tehty minua varten.

Suunnittelin siis omaan päähäni sopivan mallin. Onnistuttuani siinä, siitä ei tullut loppua. Tämä on elämäni ensimmäinen kerta, kun myssyjä teen. Kutonut olen aiemmin paljonkin, mutta käsityöharrastus on jäänyt kaiken kiireen keskellä. Olen iloinen löytäessäni harrastuksen jälleen elämääni.
Enkä pelkästään siitä, vaan innostuin myös siitä, että kevään värit ovat niin runsaat ja kauniit.



Matka valmisteluita

Luomistyön lomassa odotan innolla tulevaa kevätlomaa yhdessä Jyken kanssa. Uutisia tarkkaillen, ettei mitään esteitä vaan ilmaantuisi suunnitelmiimme. Ainakaan mitään, joka estäisi meitä liikkumasta läänistä toiseen. Niin kuin viime keväänä Uudenmaan läänin asukkaat joutuivat eristäytymään muusta Suomesta.

Se on niin surullista, vaikkakin ymmärtää, että pakolliset toimet ovat vastuun ottamista ja se on meidän turvamme.

Lumet sulavat vauhdilla täällä etelässä ja luvattiin jopa vesisadetta. Katselin mielenkiinnolla lapin sääennusteita ja Muonion korkeudella yllätyksekseni on ennustettu päivällä lämpöasteita. Kevät kuitenkin aina keikkuen tulevi, eikä varmasti tiedetä minkälainen sää on tulevilla lomaviikoilla tulossa.

Esivalmistelut mökille lähtöön alkavat. Olen ajatellut leipoa meille mukaan ainakin runsaasti pullaa, sekä monta pellillistä siemennäkkäriä. Tulipa tehtyä iso satsi myös herkullisia valkosuklaa keksejä.

Jyke latailee kaikki akut valmiiksi. 
Ja autoon täytyy asentaa kattotelineet suksiboxia varten. Joitakin autoon liittyviä valmisteluja oli vielä lisäksi, kuten ilmansuodattimen vaihto. Jyke meinasi varmuuden vuoksi hankkia vielä auton renkaisiin lumiketjut Biltemasta. Koskaan ei ole ollut ongelmia päästä perille asti mökille, vaikka lunta olisikin tullut lisää tien aurauksen jälkeen.

Petivaatteet, täkit ja pyyhkeet odottavat jo valmiiksi pestyinä. Mökillä on aina liinavaatteita varalla, mutta tuomme kotiin käytetyt ja viemme mökille takaisin puhtaaksi pestyinä. Tilasin mökille facebook kirppiksen kautta tummanharmaan puuvillaontelokuteesta tehdyn pyöreän maton. Oli sen verran edukas ja hyvän näköinen, että rohkenin tilata sen yhdeltä nuorelta 4H-kerholaiselta. Enkä pettynyt lopputulokseen.

Ja minä tiedän ainakin, mitä teen Jyken etätyön aikana. No, tietysti kudon. Kovasti mietin, mitä kutoisin seuraavaksi siis näiden myssyjen jälkeen. Vielä on siniharmaasta langasta tekemäni myssy Jykelle kesken, mutta ajatuksena on tehdä ihka ensimmäinen pyöreä matto tai koreja, joihin olen kovasti mielistynyt. Tytär pyysi kutomaan itselleen mustan topin. Minähän sitten tein sellaisen, vaikka en ihan tiennyt osaanko.

Lähtöhetken mietteitä

Ajatuksena on ensin lomailla viikko ennen pääsiäistä ja muutama päivä vielä pääsiäisen jälkeen.
Sitten Jyke aloittaa etätyöt. Sähkötön mökki, sekä sen sijainti saattaa myös olla  keskellä korpea haaste, jos yhteydet eivät toimi. Tästä meillä on kuitenkin yksi viiden päivän kokemus takana ja silloin kaikki toimi melkeinpä moitteettomasti. Jykellä on päivän aikana yleensä kaksi palaveria, joihin on tarpeellista osallistua. Ja voihan palaverin hoitaa myös puhelimen kautta, jos tietokoneyhteys takkuaisi.

Minä niin toivon, että kaikki onnistuu ja voimme jatkaa oleskelua mökillä lomailun jälkeenkin.

Mukaan lähtee ainakin murtomaasukset ja lumikengät. Laskettelu taitaa jäädä väliin. Riippuen siitä, kuinka paljon muita lomalaisia on laskettelurinteissä. Pääsiäinenkin on tulossa.
Viisasta voisi olla kiertää kaikki varsinaiset keskukset kaukaa ja tehdä omanlaisia retkiä. 
Ajatuksena olisi lähteä autolla Kilpisjärvellä käymään. Siellä en ole ollut koskaan aiemmin talvella. Samoin mieleni tekisi myös Pallaskselle ja Enontekiön suunta kiinnostaisi.



Odotan lomaa kuin kuuta nousevaa. Vielä pari päivää lähtöön. 
Mieli on kuin lapsen, joka odottaa joulua tai syntymäpäivää. Otan tulevan loman siunauksena ja lahjana vastaan.

Ihanaa ja virvoittavaa kevättä sinulle

t. caro ja jyke


kuvat ja teksti caro


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...