torstai 18. helmikuuta 2021

kevätmatka Israeliin... ei kun lappiin


 

Kevättä rinnassa koronasta huolimatta

Kauan odotettu kevätmatka Israeliin peruuntui viime metreillä koronatilanteen vuoksi. Olimme suunnitelleet yhteistä matkaa jo pitkään ja iloitsimme suuresti matkan onnistumisesta nyt tänä keväänä 2020.
Kuinka ollakaan tuli yllättävä este, joka vaikutti koko maailmaan. Este, josta varmasti meistä jokainen oli ihmeissään ja peloissaankin.

Me kuitenkin olimme toiveikkaana loppuun asti, koska kaikki oli vielä epävarmaa. Tarkoituksena oli lähteä viikkoa ennen pääsiäistä ja palata takaisin pitkäperjantaina. Edellinen ryhmä pääsi lähtemään matkaan maaliskuun lopulla, niin ajattelimme myös mekin pääsevämme. Israel laittoi kuitenkin rajansa kiinni juuri huhtikuun alusta.

Okei. Mitäs sitten. Suuri hämmennys ja pettymys valtasi hetkeksi mielen. Loma edessä, mutta nyt täytyy keksiä jotakin muuta. Onneksi oli aikaa hieman miettiä.

Suomessa koronaan ei reagoitu aivan niin jyrkästi heti, mutta selvästi jo aisti ihmisten pelon, mitä tästä seuraa. Kadut ja monet yleiset paikat autioituivat kauppoja myöten.
Itsekin alkoi miettimään, mitä voi tehdä ja minne mennä. Liikkumista ei kauheasti suositeltu. Saatikka matkustamista.
Kuitenkin ajattelimme lähteä pohjoiseen mökille.


Onneksi on tämä mökki täällä Muonion korvessa omassa rauhassaan. Uskomme, että täällä saamme olla kaukana koronasta. Olemme turvassa.

Ainoa oikea turvamme on kuitenkin Jumalassa myös uuden ja ymmärtämättömän tilanteen edessä.





Ihanat kevätpäivät siivittivät lomaamme lapissa. Mikä parasta, täällä on runsaasti lunta, joka tuo lisää valoa niin, että häikäisee.
Elämme erikoista aikaa myös sen vuoksi, ettei etelään ole satanut lunta lainkaan. Luminen talvi tuntuu todella luxukselta.


Ihanaa hengailua Muonionjoella. Muru-koiran jätimme mummulaan hoitoon. Olimmehan jo sopineet aiemmin hoidosta nyt peruuntuneen Israel matkan ajaksi. Niin tämä varmasti oli iloinen asia ja paras ratkaisu meille kaikille, että Muru jäi hoitoon. Mummulassa pysytään virkeänä, kun on pieni koira ilona.

Joelle on hyvä lähteä lumikengillä, sillä muuten lumi ei kulkijaa täysin kanna. Vaikka joen pinta näyttää kovalta ja siinä ovat kulkeneet monet moottorikelkoilla ja suksilla hiihtäen. Jalan kulkien voi yllättäen mennä yllättävän syvälle upoksiin. Niin meillekin kävi. Toinen jalka upposi syvälle ja toisella jalalla piti ponnistaa sieltä pois. Itseäni alkoi naurattamaan tilanteemme niin, että ponnistus tuntui ihan mahdottomalta, kun nauru vei kaiken ponnistusvoiman jaloista. Onneksi Jyken hartia voimat riittivät vetämään minut pois hangesta.

Porojakin on kulkenut joen poikki ja monia eläinten jälkiä näkyi rantaviivan tuntumassa. Eläimet osaavat varmasti jo luonnostaan suunnistaa sieltä, mistä on turvallista kulkea. 




Nyt joen luminen pinta sai uusia jälkiä lumikengistä. Keittelimme kahvia joen törmällä kevät auringon lämmittäessä kasvoilla. Trangia kaasukeitin on meillä usein matkassa ja sillä keittää veden nopeasti. Pannujauhatus kahvista saa erittäin maittavat kahvit. Tämä on todella arjen luksusta.



Huom! Käytössämme oleva kahvipannu ei ole trangian oma. Se on kooltaan hieman pienempi, joten Jyke viritteli sen niin, että pannu pysyi hyvin paikoillaan.


Lumikenkäilyä Olostunturilla

Mielemme teki lähteä katselemaan maisemia muuallekin ja pakkasimme matkaan mukaan lumikengät, repullisen evästä sekä riittävästi lämmintä vaatetusta.
Auton saa helposti parkkiin Olostunturin juurelle.
Olostunturilla onkin todella hiljaista. Hotelli on vielä auki, mutta turistit ovat lähteneet. Laskettelurinteet ovat kiinni ja hiihtoladut lähes hoitamatta. 

Kaikki tuntuu niin oudolta. Vielä vuodenvaihteessa täällä ollessamme turistit kansoittivat hotellimme ja joka paikka oli täynnä elämää.
Autiot Oloksen rinteet



Maisemat olivat kuitenkin ennallaan ja niitä ihailimme kilpaa auringon kanssa.
Pysähdyimme evästämään maisemalaavulle. Se oli avoin laavu, joten uskaltauduimme istahtamaan sen reunalle. Laavulta on kauniit näkymät eteenpäin. Siinä sai olla aivan rauhassa muilta turisteilta.
Kuunnella hiljaisuutta ja tuulen huminaa.


Laavulla oli ilmoitus, että se on suljettu. Emme tohtineet sen vuoksi laittaa tulia, vaikka puita olisi löytynyt.

Jatkoimme matkaa kierrellen ja maisemia ihaillen. Ihan huippu fiilis.
Kaikkensa antanut retkeilijä


Kaunis Muonio

Keskusta sijaitsee ihanalla paikalla Muonionjoen siimeksessä. Kauniina kevätpäivänä ulkoilijoita on muutama meidän lisäksemme. Koululaiset ovat vielä koulussa. Paikallisen S-marketin ovi käy harvaan.
Kylä on hiljainen.

Muoniossa palvelut ovat monipuoliset. Täältä löytyy kaikki tarvittava, jos ei suurta ostoskeskusta kaipaa muotiliikkeineen.
Kirkko keskellä kylää


Tältä lomalta emme osanneet hakea oikein mitään. Ajatukset pyörivät koronan ympärillä. Mieli oli välillä levoton. Mitä tästä seuraa.
Toisaalta täällä rauhallisessa ympäristössä, jossa kiire ei muutenkaan ole samanlaista, kuin eteläisessä suomessa miettii, ettei minulla kuitenkaan ole mitään hätää.
Täällä yksinkertaiset asiat korostuvat ja saavat merkityksen. Mikä on tärkeintä elämässä? Onni on saada kulkea tässäkin ajassa rinnalla ihminen, joka välittää. Onni on saada levätä maisemissa, jossa mieli lepää. Onni on tässä ja nyt.


Ihanin kevät terveisin Caro ja Jyke




























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...