sunnuntai 3. helmikuuta 2019

ranskan riviera, a la nizza

A`la Nizza



Ajatuskin siitä, että olemme kohta lähdössä Nizzaan salpaa hengitykseni. Tiedän, että se on ihana kulttuuri kaupunki. Viimeksi olen ollut siellä hyvän ystäväni kanssa 17 vuotta sitten ja kaupunki sai minut lumoihinsa kauneudellaan.


Lentokone starttasi matkaan aikaisin aamulla, joten meillä olisi hyvää aikaa tutustua kaupunkiin vielä tulopäivänä. Kolmen yön ja kolmen päivän matka tarkoitti sitä, että päivät täyttyivät aamusta iltaan Nizzaan tutustumisella.


Vaikka ajankohta oli hyvinkin talvinen, eletään joulun jälkeistä elämää Nizzassa, ilma täällä oli Suomen keväisen lämmin. Aurinko jaksoi paistaa joka päivä ja ilma oli suht leuto. Ainoastaan merellä ja rantakadulla kävellessä kävi tuuli osittain voimakkaastikin niin, että se otti jonkin verran silmiin. Matka oli myös valoterapiaa verrattuna mustaan joulun aikaan eteläisessä Suomessa.

Meillä oli hotelli varattuna keskustan alueelta, Rue Gounodin alkupäästä, joten siitä oli lyhyt matka mihin vaan. Ja mehän tykätään kävellä paljon.
Hotelli oli hyvin ranskalaistyylisesti sisustettu. Minun mielestäni kaunis, runsas ja vanhahtava. Huone oli yllättävän tilava, mutta sievä. Meillä oli jopa parveke. 



Aamiainen oli runsas, maittava ja siinä oli Eurooppalaista vivahdetta.


No joo, ei muuta kun laukut huoneisiin ja jalat vievät lujaa vauhtia kohti rantakatua. Halusimme sinne ensin ja etsimme sopivan paikan nauttia kupposet kahvia ja fiilistellä Nizzan merellisiä tuoksuja.
Se oli ensimmäinen hetki kun mieli alkoi todella tajuta, missä olemme ja maltoimme pysähtyä hengittämään Nizzan ilmastoa syvälle sieraimiin. Aurinko paistoi kirkkaasti ja minua harmitti suuresti kun olin unohtanut aurinkolasit kotiin. En halunnut antaa sen kuitenkaan haitata sitä nautintoa, mitä Ranskan riviera voi matkalaiselle tarjota.
Rantakadulla kävellessä voi aistia vanhan ja uuden. Kadulta näkyy turkoosin värinen meri ja toisella puolella on kaupungin erimuotoiset rakennukset. Rannan puoleisella kadulla on paljon kahviloita ja ravintoloita ja siellä voi katsella merta silmän kantamattomiin. Voi laittaa silmät kiinni ja nauttia auringon lämmöstä iholla. Kaupungin puolella löytyy vanhaa ja uutta Nizzaa.

Elämyksiä

Riviera on kuuluisa monista herkullisista antimistaan ja niitä on helppo löytää, sillä kadut ovat täynnä erilaisia ruokapaikkoja. Valinnan varaa on. 
Mekin halusimme käydä syömässä ja kahvilla aina eri paikoissa, jotta voisimme keskustella ja jakaa mielipiteitä keskenämme. Maku asioistahan ei voi kiistellä, mutta rakkaus mereneläviin yhdistää meitä.
 

Hengailua rantakahviloissa. 
Löysimme optikkoliikkeen, jossa yrittäjäpariskunta halusi palvella meitä erittäin hyvin, vaikka Ranskan kieli ei taittunutkaan. Sain silmälasieni päälle klipseillä laitettavat aurinkolasit ja oikein hyvät ovatkin.

  
Nizzassa on helppo kulkea ja jalan pääsee joka paikkaan. Ainoastaan jos haluaa lähteä kaupungin ulkopuolelle, kannattaa vuokrata auto tai joku muu mukava kulkuneuvo. 
Maasto on tosin mutkaista ja mäkistä. Minilomaan, jossa aika on rajallista, emme suosittele polkupyörää, joka olisi enemmän kyllä meikäläisen mieleen. Täällä on kuitenkin niin paljon portaita ja erilaisia tasanteita, joista pyörällä olisi ollut vaikea kulkea. Jokainen tosin matkustaa ja tutkii maisemia juuri niinkuin itse haluaa.
Vaikka Nizzan katuja on helppo kulkea eksymättä, huomasimme kaupungin kartasta olevan meille paljon apua. Varsinkin jos etsii jotakin tiettyä paikkaa tai nähtävyyttä.




Rantakatua pitkin kävellessä saapuu näköalapaikalle, josta on näkymät moneen suuntaan. Korkealle kiivetessä näkymät, rakennukset, kivetykset, satama-alue, sekä luonto antavat parastaan. 
Mitä ylemmäksi kiipesi sitä jylhemmät näkymät olivat. Ylhäällä on puistoalue, jossa Nizzalaiset viettävät perheineen vapaa-aikaa yhdessä ollen.

 Alue kannattaa kulkea ajan kanssa läpi ja nautiskella näkemästään. Tai vaikkapa viettää siestaa mukana piknik-kori täynnä herkkuja. Nizzalaisesta ajanvietosta on hyvä ottaa mallia. Heillä tuntui olevan runsaasti aikaa perheen yhdessäololle.



Laskettuamme kukkulalta alaspäin toiselta puolelta kiertäen suuntasimme Nizzan vanhempaan kaupunginosaan.

Vanha kaupunki on mielestäni Nizzan parhainta aluetta kapeine kujineen, upeine rakennuksineen, putiikkeineen, kahviloineen sekä kirkkoineen, jotka ovat todella koristeellisen kauniita niin ulkoa kuin sisältäkin.

On niin paljon nähtävää. Silmät pyörivät ylös ja alas. Tulee halu kurkata jokaiselle kujalle ja poiketa putiikeissa ja haistella Nizzan tuoksuja. Käteen jää muutama tuliainen vietäväksi, tuoksuja ja herkkuja nautittavaksi.
 


Katusoittajia oli ilmaantunut aukioille ja kadun kulmiin.
Voiko erikoisempaa kirjakauppaa enään löytyä.




Place Massèna on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka. Siellä oli kaikenlaista viihdettä ja toimintaa. Kävelykaduilla oli mukava kävellä vapaasti ja katsella kaupunkielämää ja ihmisvilinää.


Poikettiin aukiolla olevassa Galleries Lafayette:ssä ostoksilla.


Ympäristössä on paljon erilaisia merkkiliikkeitä, ruokapaikkoja ja kahviloita eli valinnan varaa on runsaasti jokaiseen makuun. Siinä hieman joutuu miettimään missä haluaisi seuraavaksi syödä. Iltasella oli värikylläistä kun erilaisia valoja  ja kuvioita heijastettiin talojen seinämiin ja kävelykaduilla oli valopatsaita pystytetty. Joulunaikaa vielä vietettiin ja Uusi Vuosi oli tulossa.





Illalla oli mukavaa ja vapaata fiilistellä joulun jälkimainingeissa. Vaikka edellisenä vuotena oli ollut terroristi isku Nizzan rantabulevardille, se ei näkynyt juurikaan katukuvassa, paitsi muutamana aseistettuna poliisina. Se toi turvallisuutta ympäristöön.






Ravintoloissa oli hyvin tilaa, joten syömään pääsi mieleiseensä paikkaan. Täällä näkyy keskieurooppalainen tapa kerääntyä yhdessä syömään meikäläisittäin myöhään illalla. Tykkäämme Caron kanssa samantyylisestä ruokailusta, rauhallisesta nauttimisesta illalla päivän touhujen hiljennyttyä.



Rantabulevardille palasimme aina uudestaan. Pimeällä rantapalmuista, valaistuksien väreistä ja rakennuksista tuli mieleen Miami. Toisella puolella pimeä rannaton meri, jonka mainingit kohisevat rantaan. Muutama vilkkuva valo pimeydessä muistuttamassa merenkulkijoista. Ihmeellinen tunnelma, häkellyttävän hyvä olo, kun tajuaa, miten suuri siunaus tämä kaikki on.
Ranskalaisessa mentaliteetissa tuntuu ulkopuolisesta olevan sellaista rentoutta, josta mielellään ottaisi hieman opikseen. Ehkä se on pitkän hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden ajanjakson tuomaa huolettomuutta tulevaisuudesta tai ihan vaan kaamoksen puuttumista.
Paluulentomme oli aikaisin aamulla uudenvuodenaattona. Tilasimme taksin jo illalla ja aamiaisen jälkeen pääsimme sujuvasti lentokentälle. 
Olo oli edelleen hieman epätodellinen: olimmeko todella siellä kolme päivää? Aika kului supernopeasti, mutta saimme palata kotiin monta muistoa ja kokemusta rikkaampana.


P.S Nizza ja lähiseutu antavat turistille parastaan. Meidän matka oli meidän näköinen, mutta Ranskan riviera on myös paljon muuta kulttuurin nälkäiselle ja jos haluaa nähdä enemmän, kannattaa varata matkaan myös enemmän aikaa.

kiitos mukana olostasi
Caro ja Jyke














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos sinulle!

finnmari

  Matkalla Finnmarilaiseksi Aurinko alkoi paistamaan risukasaankin. Vihdosta viimein työrintamalla tapahtuu jotakin positiivista, sitten kes...